Cu toate ca in ultimii ani, SSD-urile au devenit tot mai populare, nu multi utilizatori isi doresc un astfel de dispozitiv de stocare. Asta si pentru ca nu inteleg diferentele dintre un SSD si un HDD si care ar fi implicatiile directe asupra laptopurilor pe care le detin.

Raspunsul la aceasta intrebare este unul complex si are legatura cu securitatea datelor si cu viteza de scriere si citire. Un SSD este construit pe o tehnologie moderna fiind format din mai multe memorii flash. Un hard disk este format din parti mecanice printre care enumeram discurile, capetele de citire, motorul si placa electronica.

Prin natura constructiei lor, hard diskurile se pot strica oricand, la cel mai mic soc. Astfel, datele stocate pe hard disk nu sunt in siguranta si se va pierde accesul la acestea atunci cand hard diskul se va defecta. La popul opus stau SSD-urile care au o durata de viata de pana la 10 ani si nu se pot strica in modurile in care se strica un HDD.

In cel mai rau caz, SSD-urile isi pot pierde din capacitatile de scriere cu timpul, ceea ce se traduce prin faptul ca nu veti mai putea sa urcati fisiere pe acesta ci doar sa cititi. Atunci va fi momentul sa inlocuiti unitatea de stocare insa toate datele de pe acesta, vor fi accesibile fara sa va duceti la service.

Pe langa siguranta oferita datelor, SSD-urile se misca mult mai repede iar asta se vede inca din momentul in care aprindeti laptopul. Un laptop cu SSD se va aprinde mult mai repede intrucat, citirea fisierelor sistemului de operare se face de pe SSD mult mai rapid. Acelasi comportament il veti observa in toate cazurile care implica scrierea si citirea datelor de pe SSD.

Reclame